söndag 8 april 2012

Tårta på burk

augusti 2011

Regnbågstårta på burk toppat med Angel feather icing. Att stoppa bakverk i burk är en himla finurlig idé, perfekt för stranden eller om man ska bort till någon. Bara att packa ner i väskan! :)
Istället för att göra stora tårtbottnar så la jag ca 1,5 tsk smet i muffinsformar och gräddade, samt halverade receptet. Om man halverar så räcker det till ca 6 burkar med 5 färger i varje.

Recept och hela tjofadderittan kommer från Sockerrus , en sida full med ögongodis, tips och smarriga recept!




Regnbågstårta

225 g smör, rumstempererat
360 g strösocker
100 g florsocker
5 äggvitor, rumstempererade
2 tsk vaniljpulver, eller 4 tsk vaniljsocker
375 g vetemjöl
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
350 g mjölk, rumstempererad
Röd, orange/rosa, gul, grön, blå, lila pastafärg

Gör så här:

  • Vispa smör och strösocker pösigt.
  • Blanda i äggvitan (lite i taget) tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt florsockret och vaniljpulvret, rör om.
  • Varva med att hälla i mjölk och sikta ner mjölet tillsammans med bakpulvret och saltet i smeten.
  • När allt är blandat fördelar du smeter i 6 olika skålar/djupa tallrikar. Jag använde vågen för att på så sätt väga smeten så att alla 6 delar blev lika stora.
  • Färga de olika delarna och häll i formar/en form. Använder du pastafärg så behöver du inte så mycket. Ta lite färg på en tandpetare och blanda. Upprepa tills du fått färgen du vill ha.
  • Grädda på 175 grader. Använder du en 15 cm form är gräddningstiden ca 25 min (testa gärna med en sticka efter 22 min, är den torr så är kakan klar). För en form på 22 cm är gräddningstiden ca 15 min.

Angel Feather Icing with lemon

3 äggvitor
225 g socker
200 g sirap
3 msk vatten
1/2 tsk vinsyra
1/2 tsk salt
1,5 tsk citronessens

Gör så här:

  • Häll i alla ingredienser förrutom citronessensen i en skål i rostfritt stål eller keramik.
  • Koka upp vatten i en kastrull och sätt skålen över kastrullen.
  • Med hjälp av en elvisp vispar du smeten fluffig. Det tar runt 5-7 minuter innan du får som små toppar på smeten (precis som när du vispar äggvita). Den ska vara så pass stel att den inte rinner ut om du skulle vända på skålen.
  • Rör i citronessensen under vispning.

Lycka till! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar