söndag 3 juni 2012

Jordgubbsufflé

Sufflé 4 st:
Ugnstemp: 175 grader


2 dl jordgubbar (frysta går bra)
2 + 2 msk socker
1 dl vatten
1½ msk potatismjöl
3 äggvitor
några droppar citronsaft


smör och strösocker till formarna


Rårörda jordgubbar:
ca 100 g jordgubbar
ca 1 msk marzanpulver
ev lite socker


Glasscreme:
2 dl vispgrädde
2 dl marzankräm (mjölk och marzanpulver)


Gör så här:

Sufflérna:

Koka upp jordgubbarna med 2 msk socker och ½ dl vatten. Mixa till en slät puré med stavmixer. Koka därefter åter upp purén med 1 msk socker till.

Blanda potatismjöl med ½ dl vatten, häll över purén under omrörning. Koka upp och låt jordgubbskrämen svalna.

Vispa äggvitorna till styvt skum tillsammans med 1 msk socker och några droppar citronsaft.
Vispa ner hälften av äggviteskummet i jordubbskompotten och rör försiktigt till en jämn massa.
Vänd därefter ner resten av äggviteskummet med hjälp av en slickepott.

(Arbeta från mitten och mot kanterna medan du snurrar skålen så vänder du ihop det medan luften behålls i blandningen tills massan har blandats till en jämn smet.)

Pensla formarna med smör och häll strösocker i dem och snurra runt så att kanterna är helt täckta. Häll i sufflémassan i formarna så att når till kanten.



Grädda dem i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter.



Rårörda jordgubbar:
Mosa jordgubbarna med en gaffel.
Blanda i marzanpulver och ev. lite socker.
Ställ i kylskåpet en stund så att den blir lite stabbig.



Glasscreme:
Blanda marzankräm av mjölk och marzanpulver.
Vispa grädden och blanda samman allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar