onsdag 20 juni 2012

Basrecept tårtbotten - lika delar

När jag hade bakat en tid fick jag ett tips av en kompis om hur man bakar större bottnar.
Det handlar om "lika delar".
Hoppas att du förstår dig på min beskrivning:)

Sätt ugnen på 175 grader

Ingredienser:
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Tre lika stora glas

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först.

 

Ägg per form

4 ägg - En form på 16 cm i diameter
6 ägg - En form på 20 cm i diameter
8 ägg - En form på 24 cm i diameter
10 ägg - En form på 26 cm i diameter

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg



Gör så här:
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% potatismjöl och 50% mjöl.

Ögonmått fungerar fint.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål. Ju längre desto bättre. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form och bröa med ströbröd. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.


Tid i ugnen:
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg

Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna eftersom tårtbotten lätt sjunker ihop då. Prova med en provsticka för att se om din botten är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar