söndag 6 januari 2013

Mandelrör fylld med vit chokladmousse och passionsfruktsås

Detta var egentligen det som var tänkt till nyårsdessert, men min man sa att han hellre vill ha vanilj än vit choklad. Jag blev lite chokad. Hur kan man hellre vilja ha vanilj än choklad?

Idag kunde jag inte hålla mig längre. Nu var jag bara tvungen att testa.

Tanken kom till då jag och maken varit på en restaurang. Där åt jag cannoli med någon smak av vit choklad till dessert. Sedan dess har jag inte kunnat sluta tänka på den, men är för lat för att stå och göra cannoli. Det verkar vara lite svårt.

Så här är i alla fall mitt bidrag. Och mannen tyckte det var riktigt gott!


Vit chokladmousse 4 p
 
200 g vit choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad.
Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan lätt.
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. (Vispa den inte allt för hård då kan moussen lätt bli grynig.)
Blanda ner äggulan, lite i taget i den smälta chokladen och rör hela tiden.
Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och blanda allt noga.
 
 Tips!
Låt alltid chokladen svalna efter att du smält den, annars är risken stor att det hela skär sig.
 
Äggulan bör vara rumstempererad, är den för kall är det precis som med chokladen, stor risk att allt blir en klumpig massa.
Om nu detta händer, (vilket det då och då gör) få inte panik utan ta fram elvispen! Börjar äggulan och chokladen klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli till en len massa i skålen och faran är över!
 
    Mandelflarn
    ugnsvärme 200 grader
     
    100 g sötmandel (ca 1½ dl)
    100 g smör
    1 dl socker
    2 msk vetemjöl
    2 msk mjölk
     
    Koka upp mandlarna och skala sedan av skinnet.
    Mal eller mixa mandeln.
     
    Blanda alla ingredienser i en kastrull under svag värme tills smöret smält och allt blivit en slät smet.
    Klicka ut en tesked full klick på bakplåtspapper och grädda i ca 7 minuter.
    Håll koll så att de inte bränns!
    När du tagit ut dem, låt de svalna ca 30 sekunder innan du lägger dem över en kavel eller dyl och formar till ett rör.
     
     
     
     
    Sammansättning:
    Spritsa moussen i rören och låt stå i kylskåp någon timme.
    Servera med passionsfruktsås (recept finns här)
     
     
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar