söndag 14 december 2014

Pepparkakshus - recept

Egen deg till pepparkakshus är enkelt att göra. Likaså egen pepparkaksdeg. (Recept kommer snart)

Man kan givetvis köpa en deg, men jag gillar ändå att göra en egen. Man blir lite stoltare när huset väl står färdigt.

Det här receptet ger en stor sats. Det går bra att halvera också.

4.5 dl brun farinsocker
3 dl sirap
150 g smör
1.5 msk malen ingefära
2 msk kanel
4.5 dl mjölk
1.5 msk bikarbonat
Ca 2.5 l vetemjöl

Rör sirap, socker, smör och kryddor i en kastrull på svag värme tills det blir en tunnflytande lösning.
Häll i mjölken och låt blandningen kallna.
Tillsätt bikarbonat. Arbeta sedan in mjölet efter hand. Degen ska vara ganska fast. Ju lösare deg desto mer flyter den ut under gräddning.
Täck med folie och låt stå i kyl till nästa dag.

Kavla ut degen och lägg den på bakpkåtspapper. Skär sedan ut dina mönster.

Grädda mitt i ugnen 175 grader tills de ser färdiga ut, ca 10 min.

IHOPSÄTTNING:
Fy fanken för smält socker!
Använd kristyr istället:)

1 äggvita
4-5 droppar citronsaft
Florsocker

Vispa upp vitan och citronen med elvisp till ett skum. Höfta sedan i florsocker tills smeten är trög.
Spritsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar