tisdag 17 juni 2014

Choklad och hallontårta

Eftersom att denna vecka är sista innan sommarlovet, så slängde jag ihop en tårta till barnens förskola.
Jag själv har aldrig smakat varken bottnarna eller moussen så jag var lite nervig över att lämna den. Men den blev tydligen god. Och mäktig. Men det kunde man nästan förstå. Bottnarna är luftiga men ändå kladdiga.
Jag kallar den för "Madness" :)


Bottnar
2 ägg
2½ dl starkt kaffe eller vatten
2½ dl filmjölk eller yoghurt
1,25 dl matolja
2 ,75 dl vetemjöl
5 dlströsocker
2 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Ca ½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
3 folieformar a ca 20 cm
Fyllning
500 g mascarpone
2.75 dl vispgrädde
2½ dl hallonmarmelad eller 300 g passerade halllon
110 strösocker
½ tsk vaniljpulver
Ganache
100 g mörk choklad
1.5 dl vispgrädde
1-2 msk
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter.
Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk/yoghurt.
Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskan.
Fördela smeten i de tre formarna. Det går bra att grädda en en stor form, men notera då att gräddtiden blir längre samt det då bara blir 2 bottnar.
Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter.
Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra.
Låt dem sedan kallna helt. De kan med fördel ligga i kyl ca 30 min innan montering.
Fyllning
Koka sönder hallonen och passera i en finsil.
Vispa samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan hallonen (eller hallonmarmeladen). Vispa så allt blandas jämt.
Ganache
Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.
Montering
Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna.
Låt tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan ganaschen.
Häll över ganasch och bred försiktigt ut den mot kanten. Putta den sedan försiktigt så att den rinner över. Garnera med hallon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar