lördag 5 maj 2012

Bagels med jäst

BAGELS med jäst, ca 10 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
0.5 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl

Kokning:
ca 3 l vatten
ev. ca 3 msk socker

Pensling och garnering:
1 ägg
sesamfrön, vallmofrön, ost (förslag)


* Smula sönder jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Rör sedan ner sirap, salt och olja.
Arbeta ner mjölet lite i taget och knåda sedan degen i ca 5 minuter på mjölat bord.

* Lägg tillbaka degen i bunken och jäs under bakduk i ca 1 timme.

* Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen och dela i ca 10 delar. Rulla varje del till en längd som är något smalare i ändarna. Lägg ihop dem till runda kransar och fäst ihop ändarna. Lägg sedan kransarna på mjölat bakplåtspapper (annars fastnar de lätt under jäsningen.). Jäs under bakduk i ca 20 minuter.

* Koka upp vatten i en stor kastrull.
Lägg i 2-3 kransar åt gången och koka ca 2 minuter. Vänd kransen någon gång under kokningen.

* Ta upp bröden och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla dem med ägg och lägg på ev garnering.
Grädda bröden 12-15 minuter och låt svallna på galler under en bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar