Han gjorde en paj idag.
Om jag blev förvånad?
Ja, jag tror det är andra gången jag sett honom baka sedan vi träffades för 8 år sedan.
Men jag blev inte så glad över att han tog alla blåbär jag plockade idag.
Han får plocka nya i morgon.
Han gjorde i alla fall en rabarber/blåbärspaj som faktiskt blev god.
Lyxig pajdeg
Ugnsvärme: 225 grader
3 1/3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk
1 form, ca 24 cm diameter
Gör så här:
Nyp samman mjöl och smör med händerna.
Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta
snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i formens botten och upp mot kanterna.
Nagga bottnen med gaffel och ställ in i kylskåp
ca 30 min.
Lägg i valfri fyllning och grädda i mitten av
ugnen ca 30 minuter.
Förslag på fyllning:
Äpplen
4-5 skalade äpplen
2 msk strösocker
0.5 msk kanel
rivet skal av 1/2 citron
Skär äpplena i klyftor och lägg över pajskalet.
Strö över blandingen av socker, kanel och citronskal.
Bär
ca 500 g bär
ca 0.5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Blanda bären med med sockret och potatismjölet.
Häll över allt på pajskalet.
Rabarber
500 g rabarber
ca 1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Skölj, skala och skär rabarbern i ca 1 cm stora bitar.
Lägg dem i en skål och tillsätt socker och potatismjöl. Vänd runt försiktigt.
Häll över pajskalet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar